a:hover{ font-style: italic; }

tiistai 1. elokuuta 2017

Viikon kysyms / Milloin hevonen kaipaa hierontaa?


VIIKON KYSYMYS on uusi aihekirjoitelmasarja, jossa käydään viikottain läpi hevoshierontaan liittyviä kysymyksiä. 'Viikon kysymys' on laaja-alainen, kattava ja havainnollistava asiateksti, jossa ikäänkuin tutustutaan hevoshierontaan ja siihen vaikuttaviin seikkoihin. 

Milloin hevonen kaipaa hierontaa?
Kysymyksen voisi jopa kääntää päälaelleen; milloin hevonen ei kaipaisi hierontaa. Hevoshieronta on mainettaan kasvattava hoitotoimenpide, joka kytketään nykyään jopa normaaleihin rutiineihin, vaikkapa osana kuukausittaista treenisuunnitelmaa. Hieronta on yhä useammalle valmentajalle hyvinkin tuttu juttu, sillä hoidon avulla saadaan lisää informaatiota hevosesta, joka taas vaikuttaa treenin imeytymiseen ja käytännöllisyyteen, josta puhuvat puolestaan tulokset. 

Ravihevonen kaipaa hierontaa siinä, missä huippu-urheilijatkin. Kova rasitus, etenkin maitohapoille vetäminen, lisää hieronnan tarvetta radikaalisti. Stereotyyppinen ajattelu kuitenkin ohjaa ravikansaa: ''Sillä se lähtee, millä on tullutkin''. Ei. Tällä menetelmällä ei aikaakaan, kun hevonen on siinä kuuluisassa ''rikkipoikkipaketissa''. 

Voimme katsoa asiaa myös eri näkökulmasta. Esimerkkinä pullaheppa. Ei juurikaan liiku, syö niin paljon kuin napa vetää, on mukava ja ihana pihankoriste. Tällainenkin hevonen voi tarvita hierontaa, vaikkapa nestekierron elvyttämistä, taikka mobilisointia huonojen nivelten takia, tai sitten kieron rangan ojentamista. Hieronnalla on vaikeaa saada hevosta rikki, mutta sen avulla on hyvin helppo tuottaa sille mielihyvää ja letkeää oloa, ihan vaan huvinkin vuoksi. 



On tavanomaista, että ajatellaan hevoshieronnan olevan apu pelkkään lihaskireyteen. Faktahan on kuitenkin se, että hieronnalla pyritään maksimoimaan hevosen kapasiteettia, niin fyysisesti, kuin henkisestikin. Hierojan omalla toiminnalla on pyrkimys saada hevonen rentoutumaan ja keskittymään. Johtopäätöksiä tehdessä voidaan huomioida, että hieronta toimii oivana apuna myöskin stressaaviin/käytöshäiriöisiin hevosiin. 

Se, mikä lienee yllättävintä, on ennaltaehkäisyn vaikutus. Hierontaa suositellaan ennenkaikkea ennaltaehkäisemään mahdollisia vauroita, rakenteellisia muutoksia, kipuja ja erilaisia tunnetiloja. Hyvin hoidetut, terveet kudokset kestävät rasitusta huomattavasti enemmän, kun hoitamattomat. Verenkierron vilkkaudella on merkitystä lihasten palautumiseen, sekä aineenvaihduntaan - hieronta lisää kaikkien niiden vaikutusta.

Hevoshieronta on ihan oma maailmansa. Sillä on oma lokeronsa muiden toimenpiteiden joukossa, vaikkakin se on yksi osa suurta kokonaisuutta. En henkilökohtaisesti usko, etteikö kaikista hevosista löytyisi jotakin ongelmakohtaa, johon hieronta voisi olla tarvittava apu. Täytyy kuitenkin muistaa, että on olemassa tilanteita, joissa hierontaa ei saa toteuttaa hevoselle (esim. kuume).

Tutustumalla hevoshierontaan, huomaa sen olevan erittäin tärkeä ja tehokas hoito kaikenkarvaisille heppaystäville. Ei siis kannata jättää tilaisuutta käyttämättä, vaan alkaa pian varaamaan hieronta-aikaa hevosellesi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti